Suomalainen ruokakulttuuri ja ruoka on tunnetusti ainutlaatuista maailman mittakaavassa. Puhtaat ja terveelliset raaka-aineet ovat hyvä pohja terveellisen ruokavalion noudattamiselle, mutta suomalainen ruoka tunnetaan erityisesti maanläheisistä mauistaan. Suomalaiset ovat perinteisesti olleet kiinnostuneet myös muiden kulttuurien mauista, ja perinteisesti erittäin suosittuja ovat olleet venäläiset ravintolat. Venäläisiä ravintoloita oli vielä parikymmentä vuotta sitten miltei jokaisessa kaupungissa, mutta sittemmin niiden määrä on kääntynyt laskuun. Erityisesti Helsingissä on sijainnut lukuisia venäläisiä ravintoloita, jotka olivat erittäin korkealuokkaisia. Nämä ravintolat ovat myöhemmin korvautuneet enemmän fine-dining ravintoloilla. Tästä huolimatta Suomessa on yhä monia perinteisiä venäläisiä ravintoloita, joissa pääsee kokemaan itänaapurimme suussasulavia ruokalajeja.
Miksi venäläinen ruoka on hyvää??
Venäläinen ruokaon perinteisesti monipuolista ja sen laittaminen vaatii usein paljon aikaa ja vaivannäköä. Venäläisessä ruokakulttuurissa ei pihistellä lainkaan kerman tai voin käytössä, mikä tekee ruuasta maistuvaa. Venäläiseen ruokakulttuuriin kuuluu myös ruuasta nauttiminen pitkän kaavan mukaan, mikä venäläisessä perinteessä tarkoittaa myös juomapuheita ja nautinnollista yhdessäoloa.
Suomessa on lukuisia hyviä venäläisiä ravintoloita?
Mannerheimin suosikin Bellevuen suljettua ovensa on Helsingin paras venäläinen ravintola joko perinteinen Shashlik tai Troikka. Kumpikin näistä ravintoloista tarjoaa venäläisen keittiön herkkuja perinteisellä reseptillä. Näistä ravintoloista mainittakoon mielenkiintoinen fakta, että niiden reseptit noudattavat keisarillisen Venäjän aikaisia reseptejä. Tämä tekee Suomessa sijaitsevista venäläisistä ravintoloista ainutlaatuisia, sillä ne ovat säilyttäneet sellaisia ruokia, jotka ovat kadonneet nyky-Venäjältä tyystin. Sekä Troikka ja Shasliks ovat hintatasoltaan tavalliset, mutta luonnollisesti korkeammat kuin halpojen kuppiloiden.
Suomesta löytyy myös muutama ravintola, jotka tarjoilevat venäläistä nykyruokaa, jotka ovat edullisia myös hintatasoltaan. Helsingin Kalliossa toimiva Blini-ravintolta esimerkiksi tarjoilee venäläisiä lettuja, jotka ovat Venäjällä eräänlaista pikaruokaa. Myös ravintola Alenka tarjoaa erilaisia venäläisiä kotiruokia huokein hinnoin.
Ravintola-alan ollessa suurissa vaikeuksissa, eikä edes kaikkia toimijoita auta Lainojen yhdistäminen, on tärkeää, että mahdollisimman moni vierailisi venäläisissä ravintoloissa ja tukemassa näiden toimintaa.