Karjalainen ruokakulttuuri – siihen kannattaa todella tutustua

Mitä karjalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu? Katsotaanpa. 1900-luvun alussa ja pitkään yli 1970-luvulle Suomi eli omavaraistaloudessa. Käytännössä ruoka oli lähiruokaa, eli ateriat valmistettiin niistä raaka-aineista, joita eri vuodenaikoina oli tarjolla. Mennään ensimmäiseksi tutustumaan kahteen Suomessa toimivaan karjalaiseen ravintolaan.

Karjalaista perinteistä ruokaa tarjoavia ravintoloita

  • Ravintola Parppeinpirtti

Ravintola Parppeinpirtti osoitteessa Parppeintie 4, 82900 Ilomantsi tarjoaa pitopöydässään aitoa suussa sulavaa karjalaista ruokaa, kuten karjalanpaistia, karjalanpiirakoita, sultsinoita, hapankaalia ja kurkkua, peruna- ja sieniruokia – kaikkea hyvää. Parppeinpirtti on saanut nimensä tunnetun runoilijan ja talonpojan Jaakko Parppein mukaisesti. Paikan päällä on aitoja leivontanäytöksiä, eli tule tutustumaan!

  • Luostariravintola Trapesa

Luostaritavintola Trapesa sijaitsee osoitteessa Valamontie 42, 79850 Uusi-Valamo. Poikkea nauttimaan aidosta karjalaisesta herkkuruoasta Valamon Luostariin suuntautuvan vierailusi yhteydessä. Päivittäin on tarjolla maistuvaa ruokaa ja monipuolinen aamiainen. Tule paikan päälle nauttimaan hiljaisuudesta, upeista maisemista ja herkullisesta ruoasta.

Nordeye tuotteet autoilun turvaksi

Ravintolaan ruokailemaan mennään tietysti omalla autolla. Suomessa on neljä erilaista vuodenaikaa, joista syksy ja talvi asettavat autoiluun monia isoja haasteita. Varusta ajoneuvosi syksyn pimeyteen Nordeye lisävaloilla tai Nordeye Tricolor -työvaloilla tai -varoitusvaloilla. Valot on helppo asentaa ja ne parantavat turvallisuuttasi todella merkittävästi.

Syksyn pimeydessä tai talven liukkailla keleillä tärkeintä on aina hyvä näkyvyys ja toimivat jarrut. Tiesitkö, että laadukkaat ja edulliset Nordeye-tuotteet voit tilata helposti verkosta? Käy vierailemassa osoitteessa https://nordeye.com/. Kaiken ollessa kunnossa on turvallista ajaa Suomen kaikilla teillä jokaisena vuodenaikana.

Karjalanpiirakka – tunnetuin karjalainen perinneruoka

Tutustutaan seuraavaksi suussa sulaviin karjalaisiin perinneruokiin.

Ensimmäiseksi karjalanpiirakka, joka maistuu kaikille suomalaisille huolimatta henkilön asuinpaikasta tai iästä.

  • Karjalanpiirakka

Karjalanpiirakat valmistetaan öljystä, vedestä, ruisjauhosta, vehnäjauhosta ja suolasta. Herkullista karjalanpiirakkaa tarjotaan useimmiten maistuvan munavoin kera.

  • Karjalanpaisti

Karjalanpaisti tunnetaan myös nimillä uunipaisti, ruukkupaisti ja lihapotti. Ennen vanhaan suosittu ja herkullinen karjalanpaisti oli lähinnä juhlaruokaa, jota syötiin vain sunnuntaisin ja juhlapäivisin.

  • Kukot ja piirakat

Karjala tunnetaan monista herkullisista suolaisista ja makeista “kukoistaan ja piirakoistaan.” Tiedätkö, mikä on piirakan ja kukon ero? Vastaus on, että piirakkaan kuuluva taikinakansi suljetaan sivuilta, kun kukon taikinakansi puolestaan on päältä suljettu. Itäisen ja pohjoisen Karjalan alueella syötiin herkullisia sultsinoita, pyöröjä, kukkosia, supikkaita ja tsupukat-piirakoita. Etelässä herkuteltiin puolestaan perunapiirakoilla ja umpinaisilla piirakoilla. Suosittuja herkkuja olivat myös itseleivotut suussa sulavat ohrarieskat.

Karjalaisille tyypillisiä ruoanvalmistustapoja olivat hapattaminen, kuivaaminen, suolaaminen ja ruoan kypsennys uunissa. Karjalaiseen ruokakulttuuriin kuuluvat lisäksi maistuvat perustuotteet, kuten sienet, kalat, liha, marjat ja perunat eri tavoin valmistettuina. Aidot raaka-aineet, lähiruoka ja ruoan valmistamiseen käytetty aika ratkaisevat karjalaisten mielestä ruoan herkullisuuden. Maistuvista tuoreista raaka-aineista syntyvät suussa sulavat herkut, kuten toinen toistaan herkullisimmat piirakat, padat ja paistit. Koska sinä olet viimeksi herkutellut aidon karjalaisen ruoan äärellä?