Mihin suomalainen ravintolakulttuuri on menossa?

Jossakin vaiheessa oli puhetta, että suomalainen ravintolakulttuuri olisi eurooppalaistumassa. Tämä saattaisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei ravintolan löytäminen ruokailua varte iltamyöhällä olisi enää niin vaikeaa. Kaikkiaan Suomessa vietetään kuitenkin vähemmän aikaa ravintoiloissa kuin Euroopassa keskimäärin. Lisäksi Suomessa hämärän tullessa ravintola vaihtuu usein nakkikioskiin. Varsinkin laadukkaat ravintolat menevät kiinni melko aikaisin, vaikka esimerkiksi lupien puolesta tämä ei ole ongelma. Joskus ongelmana onkin se, ettei illalla tai esimerkiksi sunnuntaisin voi olla vaikeaa löytää hyvää ruokapaikkaa.

Kulttuuri ei silti koskaan muutu nopeasti, mutta varmasti tullaan liikkumaan hitaasti eurooppalaisempaan suuntaan. Ainakaan toistaiseksi tarjonta ei kokonaan vastaa kysyntään. Tähän vaikuttaa esimerkiksi Suomen korkeat palkkakustannukset – myöhään illalla työntekijöille tulee esimerkiksi maksaa yölisiä. Tämä on osasyy siihen, miksi yömyynti ei vastaa ihan eurooppalaista kaavaa. Kasvava ruoan myynti myös myöhempään kelloon aikaan kertoo kuitenkin kasvavasta tarpeesta tarjota myös ruokaa myöhemmin illalla. Kaikkiaan ruokamyynti on ravintoissa kasvanut.

Suomessa näkyy myös kasvava trendi puhtaista ja aidoista raaka-aineista. Myös lähi- ja kasvisruoka ovat olleet viime vuosina kasvavan kiinnostuksen kohteena. Tämä näkyy myös ravintolamaailmassa, jossa esimerkiksi kasvisruoan osuus on kasvanut. Tämä tulee näkymään varmasti myös tulevaisuudessa

uusien ravintoiden kohdalla nämä kasvavat trendit tulevat näkymään yhä enemmän ympäri Suomen.