Mitä nykyaikaisen ravintolan vessassa pitää olla?

Ravintoloissa on aina WC-tilat asiakkaille, sillä sinne saattaa tulla asiaa pitkää illallista istuttaessa. On myös tärkeää, että ruokailijat pesevät kätensä ennen syömistä, ja ennen koronapandemiaa juuri kukaan ei kantanut mukanaan käsidesiä.

Vanhastaan on riittänyt pelkästään se, että vessassa on allas käsienpesuun ja sitten itse vessa. Nykyajan asiakkailla on kuitenkin erilaisia toiveita, jotka ravintoloitsijan kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon. Jos ruoka ei vastaa odotuksia, siitä kyllä osataan sanoa, mutta vessan puutteet tuntuvat monelle olevan edelleen sen verran tabu, että niistä ei puhuta. Näin ne eivät myöskään tule ravintolan tietoon, eli niihin on mahdotonta puuttua.

Koko vessa uusiksi?

Joskus on ihan hyvä miettiä, kannattaako ravintolan vessa laittaa uuteen uskoon ihan kokonaan, niin urakka on kerralla ohi ja sen jälkeen vessasta löytyy kaikki tarpeellinen. Mikäli mietit ravintolasi vessan remontointia, kannattaa vierailla osoitteessa rorfokus.fi, josta löydät kerralla kaiken tarvitsemasi suoraan netistä. Näin ollen sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin löytää pätevä putkimies asentamaan uudet varusteet.

Vesihanaksi kannattaa valita infrapunasensorilla varustettu hana, jossa asiakkaan ei tarvitse koskea mihinkään. Ne ovat hieman kalliimpia aluksi, mutta ne myös säästävät vettä pitkässä juoksussa ja sitä kautta myös rahaa.

WC-tilan valaistuksen kannattaa olla mahdollisen hyvä, sillä tilassa tarvitaan valoa. Myös miesten vessaan kannattaa hankkia peilit, sillä miehetkin ovat alkaneet katsomaan itseään siitä hieman tarkemmin ja yksinään sojottavasta partakarvasta halutaan mielellään eroon. Liian kirkasta valaistusta ei kuitenkaan kannata laittaa, mikäli ruokailusalissa on melko hämärää. Tällöin silmä ei ehdi tottua valoisuuden vaihtumiseen ja se ärsyttää ihan ketä tahansa.

Pientä laittamista

Aina ei tarvitse laittaa koko vessaa remonttiin, vaan ravintolan ilmettä voi parantaa melko pienilläkin panostuksilla WC-tiloissa. Näin asiakkaalle jää paljon parempi kuva ravintolastasi kokonaisuutena.

Tällaisia pieniä päivityksiä on vaikkapa hygieniakori. Lavuaaritasolla oleva pieni kori, jossa on asiakkaiden käyttöön tarkoitettuja perustavanlaatuisia hygieniatarvikkeita. Koriin kannattaa laittaa ainakin kosteusliinoja ja käsidesiä. Naisten vessoissa myös kuukautissuoja on hyvä lisä. Miesten puolella taasen koriin kannattaa laittaa pienet sakset.

Kannattaa miettiä, mihin asiakkaat kuivaavat kätensä vessareissun jälkeen. Hygieenisin vaihtoehto on luonnollisesti käsipaperi, mutta se täyttää roskakorin. Puhallinta ei kannata edes harkita, sillä se levittää vettä ja bakteereja pitkin seiniä ja lattiaa. Hygieenisin ja kestävin vaihtoehto on käsipyyheannostelija, jossa kädet saa kuivata puuvillaiseen pyyhkeeseen ja joka voidaan sitten pestä.