Tervetuloa herkuttelemaan japanilaiseen ravintolaan

Japanilaiseen ruokailuun kuuluu aina aito, sydämestä lähtevä kohteliaisuus sekä ruoan valmistajaa, eli kokkia ja muita ruokailemassa olevia kohtaan. Perinteisesti kädet laitetaan yhteen ennen ruokailun aloittamista ja kiitetään ruoasta etukäteen lausumalla ”Itadakimasu!” Kyseistä ilmaisua käytetään yleisesti ruokaillessa japanilaisissa kodeissa, mutta ilmaisu sopii ottaa käyttöön myös ravintolalounaan eteen kokoontuessa. Kohtelias toivotus ”Itadakimasu!” tarkoittaa paitsi hyvää ruokahalua, myös kiitollisuuden osoittamista pöydän antimista.

Joistakin ravintoloista voit ottaa mukaan myös bentorasian, eli eväsrasian täynnä valitsemaasi herkullista lounasta. Japanilainen karee-kastike riisin, perunan ja porkkanan kera on todella maistuvaa, nautit aterian sitten puikoilla tai lusikalla aterioiden.

Japanilaisissa ravintoloissa voi olla tarjolla myös kuuluisaa Donburi riisikulhoruokaa. Riisi sijaitsee aina kulhon pohjalla, jonka lisukkeeksi kootaan suussasulava ateria haudutetusta kanasta, kananmunasta, naudanlihasta ja katkaravuista. Täydellinen ateria isoon nälkään, mutta maksaa vain 3–4 euroa. Voiko siis parempaa enää ollakaan? Pieneen nälkään auttaa usein, no mikäpä muukaan kuin herkullinen onigiri-riisipallo. Erittäin suosittuja ovat aidosta tonnikalasta ja riisistä valmistetut pallot, jotka vievät helposti “ruokailijan kielen mennessään.”

Haluaisitko ottaa kuvia kauniisti asetelluista, herkullisista ruoka-annoksista? Tiesitkö, että käytetyillä Apple matkapuhelimilla tai tablet-laitteilla kuvaat ikimuistoiset annokset suoraan blogiisi tai kansioihisi kätevästi ja edullisesti. Internetissä on tarjolla mresell toimivia, mutta käytettyjä laitteita, jotka on tarkastettu valtuutettujen Apple-asiantuntijoiden toimesta.

Sushia ja friteerattua ruokaa

Japanilainen keittiö tarjoaa myös friteerattua ruokaa. Aivan, kuulit oikein, sillä erityisesti friteerattu kana tai liha on japanilaisittain todella herkullista ja maku vain paranee, kun annoksen päälle pursutetaan runsas määrä aitoa majoneesia. Ei kun syömään ja nauttimaan!

Japanilainen keittiö ei ole mitään ilman sushia, joka on japanilaisen keittiön suosituin, tunnetuin ja monien mielestä myös terveellisin ateriavaihtoehto. Oletko koskaan maistanut makia? Ai, että mitä se on? Kysymyksessä on tietenkin merilevään rullattua sushia.

Tiesitkö, että riisin, kanan, lihan ja sushin lisäksi myös aivan tavallinen kaali on japanilaisessa keittiössä “kovaa valuuttaa.” Okonomiyaki, eli kaalipannukakku on todellista herkkua sisältäen kananmunan, kaalin ja jauhojen lisäksi juuri sellaisia aineosia kuin kukin ruokailija itse haluaa.

Tänään grillataan ja nautitaan

Japanilainen ruoka valmistuu ritilällä lämpöisen avotulen yllä tai pannulla ravintolan keittiössä. Suoraan tulelta valmistuvaa ruokaa voi maistella suosituissa yakiniku-ravintoloissa. Yakiniku tarkoittaa paistettua lihaa monipuolisten kasvisruokavaihtoehtojen kera ja monissa yakiniku-ravintoloiden keittiöissä asiakas saa itse paistaa lihan ravintolan pöydälle rakennetussa tulisijassa.

Alkoholin nauttiminen ei ole tärkeintä Izakaya-ravintolassa, vaan baareissa tarjotaan aina maistuvia ruoka-annoksia ja huikean hyvää pientä naposteltavaa. Useimmissa japanilaisissa ravintoloissa ruoalla on kiinteä hinta, joten jokainen syö tietyssä ajassa juuri niin paljon kuin haluaa ja jaksaa.

Japanilainen ruokailuetiketti

Japanilainen ruoka nautitaan kohteliaasti syömäpuikkoja hyödyntäen, jos kyseessä ei ole keittoruokaa. Japanilaisista ravintoloista saa aina pyydettäessä myös haarukan tai lusikan ruokailua varten. Tiesitkö, että puikoilla ei saa “seivästää ruokaa” eikä jättää niitä pystyyn, jolloin asetelman voidaan tulkita olevan perinteinen tapa uhrata ruokaa kuolleille sieluille. Maistuvan aterian jälkeen syömäpuikot asetetaan kauniisti lautasen reunalle aidon kiitoksen osoitukseksi.