Suomen yöelämä – vaatimukset ovat kasvaneet

Suomen yöelämä ei välttämättä ole sieltä kuuluisimmasta päästä. Paras yöelämä löytyy pääkaupungista Helsingistä, jossa on nykyisin aika monipuolista tarjontaa. Helsingistä löytyy viini- ja cocktail-baareja, klubeja, baareja ja muita. Mukavan lisänä Suomen kattaukseen on esimerkiksi juuri viinibaarit sekä baarit, jotka tekevät taitavia cocktaileja asiakkaiden iloksi. Osaamista tällä saralla kyllä löytyy, mutta parhaat paikat löytyvät kuitenkin vain suurimmista kaupungeista.

Etenkin juomapuolella suomalaisien vaatimukset ovat kasvaneet. Enää se tavallinen keskikalja ei välttämättä kelpaa. Esimerkiksi paremmille drinkeille ja laadukkaille viineille on yhä enemmän kysyntää – ihmiset saattavat juoda vähemmän mutta sitäkin laadukkaammin. Ammattilaiset arvostavat itsekin tätä kehitystä alalla, kun päästään vähän parempien juomien ääreen.

Oluen ei kuitenkaan tarvitse olla halpaa, ja sitä perus suomalaista keskikaljaa. Erikoisoluiden myynti onkin kasvanut huimasti viime vuosina, ja Suomessa toimii myös monia pienpanimoita, jotka valmistavat aivan huipputavaraa. Myös kansainvälistä tarjontaa löytyy, ja Suomessa kyteekin aivan uudenlainen olutkulttuuri. Lähiruoka-kehitys näkyy myös viihteen puolella: suomalaisten pienpanimoiden tuotteilla on nimittäin yhä enemmän kysyntää. Kaikkiaan yöelämä on ainakin tältä osin monipuolistunut.

Viihde: klubit ja live-musiikki

jos asiantuntijoihin on uskomista, niin Suomen parhaat baarit sijaitsevat lähes poikkeuksetta Helsingissä. Silti aina aika ajoin kuullaan myös Tampereen ja Turun suunnilta. Varsinaisia klubeja saattaa kuitenkin olla turha metsästää maakunnista, sillä ne löytyvät lähes poikkeuksetta vain isoimmista kaupungeista. Euroopan kuumimpiin bilepaikkoihin Helsinkiä on turha verrata, mutta kyllä jokusen hyvän Dj:n voi aina silloin tällöin löytää. Live-musiikkia sen sijaan pääsee katsomaan yleensä ympäri Suomen. Ne ovatkin olleet kasvavassa suosiossa viime vuosien aikana. Yöelämä on kaikkiaan yksi viihteen muoto, ja yksi asia kyllä yhdistää suomalaisia ja Euroopan bilepaikkoja: yleensä juhlat jatkuvat aamun pikkutunneille saakka. Nykyisin Suomessa ravintolat saavat oikeasti olla auki aamuun saakka, ja enää ei kannata odottaa, että klubeilla tapahtuisi mitään alkuillasta. Ihme kyllä parhaissa paikoissa porukkaa riittää aina aamuun saakka!