Ravintolamaailmassa riittää osaamista

Osaamista ei Suomen ravintolamaailmasta todellakaan puutu. Kaikkiaan kokeille riittää paljonkin hommaa, ja Suomessa on paljon ihan perustason kokkeja. Kokkeja koulutetaan pää-asiassa ammattikouluissa, mutta myös ylemmän tason osaamista löytyy. Suomessa koulutetaan itse asiassa jopa maailmanluokan ammattilaisia ravintola-alalle. Suomessa on myös useampi niin sanottu huippukokki, mikä on aika hyvä suoritus tämän kokoiselle kansakunnalle. Ammattitutkintojen lisäksi Suomesta löytyy myös korkeakouluja, joista valmistuu esimerkiksi restonomeja, jotka sijoittuvat erilaisiin tehtäviin ravintola-alalla. Toisaalta on olemassa myös pieniä yksityisiä kokkikouluja, jotka kouluttavat huipputason kokkeja.

Varsinkin vähän paremmissa ruokapaikoissa ja ravintoloissa on porukkaa, joka suhtautuu alaan hyvin intohimoisesti. Kokin ura saattaa oikeastaan ole unelmien ammatti, ja alan parhaissa paikoissa työskentely unelmien huipentuma. Huippuosaaminen mahdollistaa sen, että Suomesta löytyy monia fine dining -paikkoja, joista osalla on takanaan myös Michelin tähti. Tämän lisäksi Suomi on saanut osaamisestaan huomiota myös kansainvälisesti, kun eri mediat ovat olleet kiinnostuneet kasvavassa määrin Suomen ravintoloista. Moni laadukas paikka onkin saanut huomiota kansainvälisesti, ja ruokakriitikoita on saapunut vähän kauempaakin katsomaan, mitä tällä pienellä maalla on tarjottavanaan ruokapuolella.

Joka tapauksessa Suomessa koulutettaan paljon ravintola-alan ammattilaisia, eikä kuka tahansa päääse edes tarjoilijaksi enää. Osaamista siis tarvitaan muuallakin kuin keittiössä – Suomessa myös ravintolan tarjoilijalla on yleensä alan pätevä ja laadukas koulutus takanaan.