Onko olemassa suomalaista ravintolakulttuuria?

Suomalainen ravintolakulttuuri ei todellakaan ole sieltä kuuluisimmasta päästä, joten joskus on puhuttu jopa olemattomasta kotimaisesta ravintolakulttuurista. Viime vuosina asiat ovat kuitenkin kohentuneet, ja suomalaiset kaikista laadukkaimmat ravintolat ovat jopa saaneet palkintoja osakseen. Suomesta löytyy nykyisin jopa Micheli-tähden ravintoloita, mutta toisaalta aasialaiset ja muut etniset ravintolat ovat kasvattaneet suosiotaan.

Suomessa ravintolakulttuuri on lähtenyt liikkeelle verrattain myöhään, jos verrataan vaikka laajemmin eurooppalaista ravintolakulttuuria. Ei tarvitse mennä kovinkaan kauaksi historiassa, kun huomataan, että ravintoloita ei ollut Suomessa läheskään samassa mittakaavassa kuin nykypäivänä. Tähän vaikuttaa esimerkiksi suomalaisen yläluokan pieni koko menneinä vuosina sekä toisaalta tavallisen kansan ulottumattomissa ollut viihde-elämä ravintoloissa. Varsinaisen siniverisen eliitin puuttuminen – Suomi ei ole Ruotsi – on vaikuttanut osaltaan siihen, miksi niin sanottu hienostunut ravintolakulttuuri on isommassa mittakaavassa rantautunut Suomeen vasta myöhemmin.

Onneksi nykyisin tilanne on toisin, ja lähes jokaisella suomalaisella on mahdollisuus syödä ainakin joskus ulkona. Tarjolla on niin fine diningia, takeaway-ruokaa, ravintolaketjuja sekä keskitason paikkoja. Osiltaan kotona kokkaaminen on menneisiin vuosikymmeniin verrattuna vähentynyt, vaikka sekin on nykyisin taas muodissa. Nykyisin Suomessa onkin varsin rikas ravintolakulttuuri, joka on saanut paljon vaikutteita myös ulkomailta. Lähes jokaisesta suomalaisesta kaupungista ainakin yksi kiinalainen ja viime vuosina varsinkin sushi on ollut kova hitti. Näitä ruokia syödään ulkona ravintoloissa jopa enemmän kuin suomalaisia perinneruokia. Suomalaiset perinneruoat perustuvat yleensä halpoihin ja helposti saatavilla olleisiin raaka-aineisiin, ja monelle ei edes maistu enää tavallinen kotiruoka samalla tavalla. Ravintolat ovat kuitenkin antaneet suomalaisille ravintolaruoille kuin uuden elämän, ja ne vetoavat etenkin Suomessa käyviin turisteihin.

Huippuosaamista ei Suomesta todellakaan puutu, vaikka ravintolakulttuurin heikkous onkin joskus ollut kritiikin kohteena.