Trendit ravintola-alan listauksissa muuttuvat

Suomessa rankataan parhaita ravintoloita joka vuosi. Toisinaan listoille on mahtunut jopa 50 parasta ravintolaa, mikä on oikeastaan aika huima määrä Suomen kokoisessa maassa. Yleensä parhaita ravintoiloita on arvioimassa valtakunnallisella tasolla niin ravintola- kuin ruoka-alankin ammattilaiset. Parhaimmillaan ravintola voi saada jopa viisi tähteä, ja ne perustuvat aina valtakunnalliseen äänestykseen ammattilaisten kesken – mistään kansanäänestyksestä, jossa arvioivaan paikallisia Rolls-ravintoiloita, ei siis todellakaan ole kysymys. Näissä äänestyksissä on mukana niin keittiömestareita kuin ravintoloitsijoita, sekä tietysti ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaisia. Kritiikki on usein jopa kovaa, ja näille listoille eivät mitkään lähipitseriat pääse. Ruokakulttuuri elää Suomessa edelleen vahvana, ja ravintoissa nähdään yhä enemmän myös perinneruokaa. Esimerkiksi lappiaiheiset ravintolat ovat viime vuosina kasvattaneet suosiotaan. Joskus listoilta saattaa kuitenkin puuttua ne tavanomaiset suosikit, sillä trendit ravintola-alalla muuttuva. Perinteisten makujen lisäksi ravintolamaailmassa on viime vuosina puhuttu myös yhä enemmän rentoudesta – aina ei siis tarvitse mennä syömään esimerkiksi ykköset päällä, vaikka haluttaisiinkin kokea laadukkaita makuelämyksiä. Itse asiassa ravintola-alalta on odotettu yhä enemmän juuri rentoa tunnelmaa. Parhaimmillaan ravintolan tarkoitus onkin tuoda ihmisiä yhteen maukkaiden ruokakokemusten ja tunnelmallisen ilmapiirin ääreen. Kaikkiin näihin tekijöihin on kiinnitetty huomiota ravintolalistauksia tehdessä.

Rentoa ja mukavaa meininkiä

On jopa sanottu, että rentous on itse asiassa uusi musta. Fine dining -paikat eivät siis välttämättä automaattisessa ole kaikista suosituimpien ravintoloiden joukossa. Myöskään Michelin tähti ei automaattisesti sijoita ravintolaa korkealle arvostelussa – myös muilla tekijöillä, kuten rentoudella, hyvällä tunnelmalla ja hintalaatusuhteella on merkitystä. Kannattaa silti muistaa, että ruoan mausta ei koskaan tulla tinkimään, sillä se on totta kai yksittäisistä tekijöistä tärkein, kun kyseessä on ruokaravintolat. Sekä ruoka että ravintolan ilmapiiri voivat olla rentoja, ja tätä arvostetaan nykyään enemmän kuin täysin oppikirjamaista suoritusta.

Usein listojen ravintolat sijaitsevat Helsingissä, mutta toisinaan 50 listan arvostelusta noin puolet ravintoista sijaitsee Helsingin ulkopuolella. Myös uusi trendi on ollut näkyvissä – bistrotyyppiset ravintolat ovat nousseet suosioon fine dining -tyyppisten ravintoloiden rinnalla. Fine dining ei siis ole enää niin kovassa suosiossa kuin ennen. Siksi ravintoloita pääsee mukaan näihin listauksiin entistä enemmän myös Helsingin ulkopuolelta. Kärkipaikat ovat kuitenkin usein helsinkiläisravintoloiden täyttämiä. Onhan Helsinki Suomen pääkaupunki.

Uudet tulokkaat voivat kuitenkin tuoda mukanaan myös yllätyksiä: kasvisruoka, makujen rohkea yhdistely ja korkea laatu ovat olleet esillä. Kasvisruokatrendi näkyy esimerkiksi yhä enemmän myös ravintolamaailmassa, ja kasvisruokaa saa nykyisin myös huippuravintoloista. Samaan aikaan tietty koruttomuus puree, ja turhan kikkailun voi jättää pois, laadusta tinkimättä. Myös ravintolan sisutuksessa tietty koruttomuus ja yksinkertaisuus puhuttelee. Kyse ei tarvitse olla mistään skandinaavisesta kylmyydestä, vaan siitä, että mitään turhan erikoista tai mahtailevaa sisustusta ei tarvita. Yksinkertainen tunnelmallisuus, rentous ja lämpö riittävät. Kannattaa muistaa, että ravintoihin tullaan myös viihtymään ja viettämään aikaa, seurustelemaan, ja ihmiset hakevatkin nykyisin yhä enemmän juuri rentoa, olohuonemaista tunnelmaa. Monikaan ei välttämättä enää jaksa viettää vapaailtaansa pikkutakki päällä tai korkkarit jalassa, vaan kaikkiaan halutaan saada laadukasta ja maukasta ruokaa kevyen tunnelman kera.